header oorspalktherapie

De voorbereiding

Om de eerste keer de spalkjes goed aan te leggen, is het belangrijk om de volgende handeling uit te voeren voordat u naar de praktijk komt.

Oren van uw baby thuis ontvetten
Het ontvetten van de oren zorgt ervoor dat de tape goed blijft plakken. Voordat u naar de praktijk gaat vragen we u daarom de oren en het haar van uw baby goed te wassen met babyshampoo en lauwwarm water.

Zorgt u ervoor dat u de vouwen en plooien grondig schoon en droog maakt. Het is niet wenselijk om olie of crème op of rond de oren te smeren.

Desinfecteren en indien nodig scheren op de praktijk
De arts zal de oren en het gebied eromheen schoonmaken met een desinfecterend gaasje. Als er veel haar groeit rondom het oor, wordt aanbevolen om dit weg te scheren, zodat de tape goed blijft plakken.

Dit zal op onze praktijk worden gedaan en u hoeft dit niet zelf thuis al te doen. Het verwijderen van het haar is niet pijnlijk en het zal na de behandeling weer teruggroeien.

Tijdens de behandeling

Bezoek praktijk in Doorn

Bij uw eerste bezoek aan de praktijk zullen we eerst onderzoeken of we de afwijking aan het oor van uw kind kunnen corrigeren met behulp van spalktherapie.

Wij maken voor de oorcorrectie gebruik van speciaal voor dit doel ontworpen spalkjes, genaamd EarBuddies™.

Voordat de spalkjes worden aangebracht, zal onze doktersassistente foto’s maken van de oren van uw kind. Deze foto’s zijn nodig om het resultaat van de therapie te beoordelen en te vervolgen. Het maken van foto’s is niet verplicht.

Het spalken

Ons doel is om het spalkje zo goed mogelijk te plaatsen in het gootje van het oor en het op zijn plaats te houden met drie à vier stukjes smalle medische tape.

Vervolgens fixeren we het hele oor met een stuk brede tape tegen het hoofd. Door deze handelingen wordt het oor naar achteren gedrukt terwijl de spalk de juiste vorm van het oor behoudt of corrigeert.

Het is belangrijk om te benadrukken dat uw baby geen hinder zal ondervinden en zonder problemen kan slapen met een gespalkt oor.

Om de tape stevig op zijn plaats te houden en de spalkjes te beschermen, is het aan te raden om een mutsje of haarband over het oor te dragen. U krijgt na het consult van ons een mutsje mee.

Bekijkt u onderstaand instructiefilmpje om een duidelijk beeld te krijgen van wat uw baby tijdens het aanbrengen van de spalkjes kan verwachten.

Mocht u nog vragen hebben, aarzel dan niet om contact op te nemen met onze praktijk.

Instructiefilm oorspalktherapie

Duur van de behandeling

Voor een optimale oorcorrectie dienen de spalkjes continu, gedurende 24 uur per dag, te worden gedragen. Ze moeten op hun plaats blijven totdat het oor zonder spalk in de juiste vorm blijft. De lengte van de behandeling hangt af van de leeftijd van uw baby: hoe jonger, hoe korter de duur van de behandeling zal zijn.

Na drie weken is de behandeltijd ongeveer gelijk aan de leeftijd van uw kind.

U kunt onderstaand schema gebruiken als richtlijn bij de oorcorrectie van baby’s.

Leeftijd bij aanleggen van de spalkjesDuur van de behandeling
minder dan 2 weken oud2 weken
2 weken oud3 weken
3 weken oud3 weken
4 weken oud4 weken
5 weken oud5 weken

Als u borstvoeding geeft, wordt geadviseerd om de spalkjes wat langer te dragen. Het is belangrijk om te beseffen dat iedere baby en elk oor anders is.

Daarom kan de behandeld arts op advies de duur van de behandeling iets aanpassen.

Voorbeeld van oorspalk bij baby met oorafwijking

Voorbeeld van voor spalken (A), tijdens spalken (B) en na 6 weken spalktherapie (C)

Na de behandeling – Waar moet u op letten?

De spalkjes die worden gebruikt zijn vervaardigd uit een zacht materiaal dat in principe geen schade toebrengt aan de tere huid van uw baby.

Het is belangrijk om op te merken dat het spalkje niet mag worden gebruikt als de huid beschadigd is.

Als uw baby overgevoelig is voor het materiaal, stop dan onmiddellijk met het gebruik van de spalkjes en verwijder alle tape. Wacht tot de huid volledig tot rust is gekomen voordat u de spalkjes opnieuw aanbrengt.

Heeft u hulp nodig? Maak een afspraak bij ons voor het opnieuw aanleggen van de spalkjes.

Indien er smetplekken optreden, gebruik dan zinkolie of zinkzalf en reinig de oren dagelijks. Het kan enkele dagen duren voordat de huid volledig is hersteld.

Zorg ervoor dat de oren van uw baby niet nat worden, omdat het gebied tussen de achterkant van het oor en het hoofd moeilijk opdroogt en snel geïrriteerd of ontstoken kan raken. Gedurende de hele behandeling is het belangrijk om oren boven water te houden bij het wassen en/of badderen.

Als de tape vies wordt, hoef je deze niet meteen te vervangen. Knip loszittende randjes af en plak er een nieuw stukje tape overheen. Alleen als de tape echt niet meer goed zit, moet deze worden vervangen.

Indien de spalkjes en tape tussentijds loslaten, kun je deze zelf opnieuw plaatsen. Als alleen de tape wat loslaat, trek deze dan niet los maar plak daaroverheen een nieuw stukje tape.

Als dit niet lukt, maak dan een nieuwe afspraak met ons om de spalkjes opnieuw aan te laten brengen. Vergeet niet om de spalkjes mee te nemen naar de afspraak.

Neem de spalkjes mee naar de eindcontrole, zodat de arts kan beoordelen of de spalktherapie moet worden voortgezet voor een beter resultaat.

Belangrijk

Vergeet nooit de spalkjes mee te nemen naar de afspraak.

Als u voor een controle afspraak komt, haal dan de tapes en spalkjes de avond voor de afspraak alvast los. Als het erg vastgeplakt zit week de tape dan met baby-olie los.

Laat dit goed intrekken (een aantal uren) en daarna kan het voorzichtig afgewassen worden met lauwwarm badwater. De tape komt dan vanzelf los.

Breng daarna geen cremes of zalven meer aan want anders blijft de tape de volgende dag niet goed plakken mochten we besluiten nog even door te gaan met de oorspalktherapie.

Afspraak maken?

Wilt u direct een afspraak maken of meer weten over de mogelijkheden van oorspalktherapie bij uw kind vul dan onderstaand formulier in.

Wij nemen spoedig contact met u op.

Dit contactformulier is gedeactiveerd omdat u weigerde de Google reCAPTCHA-service te accepteren die nodig is om alle berichten die door het formulier worden verzonden, te valideren.